A kínzó féltékenységtől így szabadulhatsz meg

A féltékenység könnyen tönkre tudja tenni a kapcsolatodat, és az őrületbe kergetheti a barátnődet. Ha nem akarod, hogy ezen bukjon el a viszony, akkor az alábbi lépések segíthetnek megszabadulni a gonosz kisördögtől, ami a válladon ül, és a pároddal szembeni vádakat suttogja a füledbe…

Azonosítsd a féltékenységet kiváltó okot!  A legtöbb pszichológus azt javasolja, hogy a negatív gondolatokat kiváltó helyzeteket el kell kerülni, és így könnyebb végérvényesen megszabadulni azoktól. Ugyanígy van ez a féltékenységgel is.  A bulik, a társasági összejövetelek, vagy azok az helyzetek keltik benned ezt az érzést, amikor munkaügyi megbízáson van a párod? Esetleg olyankor vagy féltékeny, amikor rossz napod van?  Írj egy listát azokról a tényezőkről, amelyek kiváltják belőled a féltékenységet, és igyekezz mérsékelni az érzést.

Szedd össze a gondolatokat, amik a féltékenységet keltik benned!  Érdemes tudni, hogy melyek azok a gondolatok, amik elindítják benned a féltékenységi rohamot! Csak, mert szépen kisminkelte magát a párod, mert bulizni megy a barátnőivel, vagy mert kihívó ruha van rajta, még nem biztos, hogy pasizni indult. Ilyenkor el kell csípned a vádaskodó gondolatot, és meg kell állítanod az érzelmi kitörést.  Ha olyan gondolataid vannak, hogy a te hiányosságaid miatt nem szeret eléggé a partnered, akkor sürgősen javíts az önbizalmadon és ne őt támadd.

Cáfolj rá a vádaskodó érvekre!  Ha a féltékenységet továbbra is rossz gondolatokkal táplálod, akkor mérget vehetsz rá, hogy nem fog elmúlni… Ezért tudatosan végig kell gondolnod, miért butaság minden apróságban megcsalási kísérletet látni, és emlékeztetned kell magadat a tényekre, ha legközelebb felelősségre akarod vonni a párodat.  Az sem segít, ha mindig figyeled a barátnődet, és egy percig sem hagyod békén. Egy alkalommal próbáld ki,  mi történik, ha nem kíséred figyelemmel minden mozdulatát – természetesen nem fog egy másik férfi karjaiba dőlni, amint leveszed róla a szemedet, és ha ebben megbizonyosodtál, akkor a féltékenységed is alább fog hagyni.

Ne akard irányítani!  Mindenki igényli a szabadságot egy kapcsolatban, és a lehető legrosszabb módszer, ha irányítani akarod a párodat. Nyilván azért aggódsz a kapcsolatért, mert fontos neked; viszont ha tényleg az, akkor nem akarhatod azzal aláásni, hogy basáskodsz felette!  Mikor tovább van távol a párod, mint gondoltad, igyekezz nem letámadni őt a vádjaiddal; ne kérdezz rá minden üzenetre, amit másokkal vált; ne turkálj a holmijai között. Valószínűleg értékelni fogja a hirtelen váltást, és ő is fel fog lélegezni a szabadságtól, amit kapott.

Törődj inkább a magabiztosságod hiányával!  Ha betegesen aggódsz a párod hűsége miatt, akkor minden valószínűség szerint kételkedsz a saját vonzerődben. Talán azt gondolod, hogy nem vagy elég okos, vicces, sármos vagy izmos a barátnőd szemében?  Ha csak nem nyaggat téged a párod egész nap efféle kritikákkal, akkor inkább nyugodj meg: ő téged választott, és ha nem hagytad el magadat, akkor nincs okod a félelemre.  Nem könnyű megszabadulni a féltékeny gondolatoktól, hiszen minél fontosabb neked egy kapcsolat, annál jobban akarod majd megóvni. Az viszont nem segít, ha gyanakodva méregetsz minden férfit, esetleg verekedésekbe is kerülsz, és beszólogatsz minden utadba kerülő fickónak…  A fenti tippekkel fel fogod tudni dolgozni az indokolatlan féltékenységet, és helyreállítod majd a bizalmad a kapcsolatodban!

(Forrás: men.hu)

A cikket a Mrpotencia tette közzé.